Bornholms Censurerede Forårsudstilling 2017

Bornholms censurerede udstilling for tiende gang i Svanekegaarden

  • DSC 0191

Tillykke til Jens Yde Frey og Tone Thunberg - årets legatmodtagere

Bornholms Censurerede Forårsudstilling 2017 i Svanekegaarden for tiende gang.

88 bornholmere eller andre med tilknytning til øen havde ønsket at få deres værker bedømt.

De tre censorer, billedkunstnerne Dan Thuesen, Niels Reumert og skulptøren Vibeke Glarbo har gennemgået mere end 400 indsendte arbejder, og nu vises de udvalgte værker i teatersalens foyer og i udstillingssalen i hele april måned.  Man vil kunne se malerier, grafik, tegninger, fotos og collager samt arbejder i keramik, glas, træ og jern og adskillige blandformer.

 

Følgende 39 kunstnere er repræsenteret på udstillingen:

Agnethe Schmidt Bigum, Alena Wils, Andreas Kevin Thorsted, Ann-Britt Bolvig Andersen, Annette Rosetti, Barry Allaway, Benny Nielsen, Birthe Jørgensen, Bjarne Bech, Bjørn Kauffeldt, Claus Sonne, Cæcilie Kaas Jørgensen, Dan Roy Andersen, Erwin Combaud-Souffez, Eva Christophersen Allaway, G. William Bell, Gaia Armurantis Trampedach, Inge Clara Stub, Inger Sif Heeschen, Jens Yde Frey, Jon Holger E. Holm, Karin Olander, Karin Olesen, Karina Wagtmann, Lene Bregninge, Lise Mortensen, Maria Munk Klarup, Martin Emil Carlsen, Mogens Dam, Samir Bektas, Steen Clausen, Susanne Enehjelm, Thibaut Varry, Tom Frederiksen, Tone Mygind, Tone Thunberg, Ulla Højrup, Ulla Neergaard, Ulrich Krenchel.

 

Ved ferniseringen blev der uddelt der to studie- og rejselegater á 5.000 kr., skænket af henholdsvis Bornholms Regionskommune og Svanekegaardens Kunst- og Kulturforening. Med i opløbet om legaterne var

Agnete Schmidt Bigum, Claus Sonne, Dan Roy Andersen, Jens Yde Frey og Tone Thunberg

Om udstillingen og de fem nominerede til at modtage legaterne, skrev censorerne:

På Bornholms Censurerede Forårsudstilling 2017 har vi søgt at balancere mellem at få en stor bredde i spil og samtidig få en udstilling til at fungere, ikke på trods, men i kraft af de mange greb og æstetikker som cirkulerer.

At tage stilling til en sådan mangfoldighed af former og udtryk kan vanskeligt gøres fra ét ideelt ståsted. Man må prøve at gå ind på de enkelte bidrags præmisser og se, om præmissen udfoldes på en stærk, klar og løfterig måde. På den måde kan et kvalitetsbegreb opretholdes på tværs af mangfoldigheden.

Efter et par år, hvor den skulpturelle del af kunsten har tiltrukket sig størst opmærksomhed, står billedsiden i år stærkere med maleri, akvarel, grafik og blandformer. Der er også indleveret rigtig mange fine fotografiske bidrag, mens der er færre men gode skulpturelle værker med.

 

Især fem kunstneres værker har tiltrukket sig opmærksomhed:

Agnethe Schmidt Bigums tre konkrete elementer danner en helhed, der sættes i spil med hinanden og organiske tilføjelser for oven, fra siden og for neden. Det er stentøj med glasur, og farven er brugt bevidst i kompositionen.

Claus Sonnes teknisk fremragende fotografier af store klipper og græsstrå viser detaljerigdommen i naturens strukturer.                                                                                                 Den overvældende skarphed giver en super-naturalisme, og et stramt udvalgte udsnit og netop det kvadratiske format understreger tydeligt billedernes karakter af udsnit.

Ud over at fotografere digitalt benytter Dan Roy Andersen sig af den mest enkle fotografiske teknik: camera obscura. Der er en nænsomhed over optagelserne, som sker ved hjælpe af en kasse med et hul, der slipper lyset ind. Billedet, der dannes, bliver ens skarpt over det hele, og resultatet fremstår som et blødt poetisk udtryk.

Jens Yde Frey udstiller postkortstore malerier pakket ind i plastik. En dame, en mand med skæg, en knægt på maven på lagenet, en død hjort, og en cyklist… Vi bliver ført ind i en intim verden, intens fordi følelserne er voldsomme. Formaterne er små og rummet presser figurerne; det er temmelig hårdt at være menneske.

Tone Thunberg arbejder med farvernes tonalitet og har en velovervejet koloristisk tilgang til maleriet, det vil sige at der ligger en farvemæssig ide til grund for udtrykket. Det er gråtonemaleri med stærke indslag af varmt grønt, og lærredets rå struktur bliver udnyttet til at fremmane et drømmeagtigt, blødt udtryk.

Blandt disse fem kunstnere har censorerne valgt at indstille Jens Yde Frey og Tone Thunberg til at modtager legaterne.

Udstillingen er støttet af Sparekassen Bornholms Fond, Nordea-fonden, af Færgen, Bryghuset og Dagli´Brugsen i Svaneke.

Udstillingen er åben daglig kl. 13 – 16 i perioden fra d. 1. til d. 30. april.

Medlemmer af Svanekegaardens Kunst- og Kulturforening, kommer gratis ind. For andre er entreen 25 kr.

 

 

Bornholms Censurerede Forårsudstilling 2017