Alle arr. starter kl. 15.30
Mød en forfatter er støttet af
Række 2019 - efterår MØD EN FORFATTER
Søndag 1. september: SIRI RANVA HJELM JACOBSEN - Ø (2016) og HAVBREVENE (2018).
Den færøsk-danske forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen debuterede med sin anmelderroste roman ”Ø” i 2016. En ung kvinde længes hjem til et land, hvor hun aldrig har boet. Hendes afdøde bedsteforældre udvandrede fra Færøerne til Danmark lige før besættelsen. Den unge kvinde følger sin nedarvede hjemve nordpå, for hendes bedstemor har sagt, at ingen ø er en ø. Bogen blev året efter udvalgt til at repræsentere Danmark ved den internationale First Novel Festival i Budapest. ”Ø” er foreløbig solgt til udgivelse i Frankrig, Italien og Ungarn. Nordjyske kaldte ”Havbrevene” for ”En lille saltvandsperle” og gav den seks stjerner, og Politiken skrev - ”Fantastisk poetisk skønhed – skrevet med stor forestillingskraft”. Bogen er en brevveksling mellem Atlanterhavet og Middelhavet, og mere skal ikke røbes – ud over at Dorthe Naomi har illustreret på smukkeste vis.
Søndag 6. oktober: PER ØHRGAARD – THOMAS MANN
Professor Per Øhrgaard er Danmarks fornemste kender af tysk litteratur, og det var ingen let opgave at vælge mellem de mange store forfatterskaber, han har indgående kendskab til – og de mange, han har oversat til dansk Valget faldt på Thomas Mann, og vi glæder os til at høre Per Øhrgaard.
Thomas Manns forfatterskab strakte sig over hele 60 år rækker fra den næsten naturalistiske fremstilling i Buddenbrooks til den skælmeromanen Felix Krull med adskillige hovedværker indimellem: Trolddomsbjerget, Josef og hans brødre, Doktor Faustus. Det er mere end nok at gabe over, men i tillæg kommer Thomas Manns virke som kulturkritiker. Fra at være konservativ monarkist omkring Første Verdenskrig blev han i sit amerikanske eksil en af demokratiets stærkeste stemmer over for Hitlertyskland, ja nærmest socialist. Thomas Mann ændrede sine meninger, men ikke sin grundholdning: Både i hans skønlitterære forfatterskab og i hans essayistik er der en rød tråd, og hvad der på overfladen kan se ud som brud, viser sig dybere nede at være kontituitet: en fundamental solidaritet med det menneskelige – et ord, han kunne sige og skrive, uden at det var banalt. Foredraget vil lægge hovedvægten på Manns store romaner, men med udblik til hans essays.
Søndag 10. november: SOPHUS HELLE & MORTEN SØNDERGAARD – GILGAMESH (2019)
Fire tusind år efter at man i oldtidens Irak fortalte de første historier om kong Gilgamesh – helten der jagede evigt liv – lever hans fortælling stadig videre som et enestående eksempel på, at en fortælling kan brænde sig gennem tiden og forblive aktuel på tværs af årtusinder. Man bliver stadig rørt af de oldgamle følelser, som skildres med poetisk præcision: kærlig og sorg, rastløshed og dødsangst, venskab og vildskab. Gilgamesh – et af verdenslitteraturens ældste hovedværker – foreligger nu i en ny dansk udgave, oversat direkte fra den akkadiske original af assyrologen Sophus Helle og hans far, digteren Morten Søndergaard.
Række 2020 - forår MØD EN FORFATTER (datoer samt det sidste navn annonceres snarest)
Søndag 1. marts 2020: ERLING JEPSEN - HJEMMEFRA (2019) Aflyst pga sygdom - ny dato følger
Erling Jepsen, dramatiker og forfatter (f. 1956) fik i 2002 sit store folkelige gennembrud med Kunsten at græde i kor. Han er født i Sønderjylland, og en stor del af hans forfatterskab tager udgangspunkt i hans hjemegn og faktisk også i Jepsens egen barndom. Der bliver ikke langt fingre imellem, når han blotlægger fortielser og løgne, men romanerne balancerer hårfint på en line mellem komedie og tragedie; der er latter og gråd i Jepsens forfatterskab.
I 2016 udkom første bind af hans erindringsromaner Gramhavet, og i år kom så Hjemmefra, hvor han med underspillet, skæv og kulsort humor fortæller om efteråret 1972. Erna i krig er (2018) på samme tid et meget præcist billede af livet på Vestfronten under 1. verdenskrig og en røverhistorie af den ypperste slags.
Priser: Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat 1999 Danske Dramatikeres Forbunds Hæderspris for sin samlede dramatiske produktion, 2002, Holberg Medaljen, 2004, DR Romanprisen 2013.
Søndag 29. marts 2020: EVA TIND – OPHAV (2019) Aflyst pga Corona - ny dato følger
Eva Tind arbejder ofte på tværs af kunstarter- og med identitet, kultur og tilhørsforhold som gennemgående temaer. Hun debuterede i 2009 med digtsamlingen ”Do”, der spejler en kvindes danske kulturbaggrund i hendes koreanske oprindelse; bogen indbragte hende Klaus Rifbjergs debutantpris for lyrik af Det Danske Akademi. I 2011 udkom digtsamlingen ”Eva + Adolf”, i 2012 romanen ”Rosenvej” og i 2014 romanen ”Han”. I 2015 blev hun tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, i 2016 Otto Rungs forfatterlegat, og samme år udkom ”Astas skygge”, hendes personlige portræt af Asta Nielsen.
Hendes seneste roman ”Ophav” er en historie om familiebånd på tværs af kontinenter og om før eller siden at blive forladt af sine nærmeste. Eva Tind er nomineret til DR Romanprisen 2020.
Eva Tind er født i 1974 i Pusan, Korea, og opvokset som adoptivbarn i Låsby. Hun er forfatter, billedkunstner og filmskaber med uddannelse fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2001.
Søndag 19. april 2020: LEIF DAVIDSEN - TAG ALDRIG IMOD EN PØLSE I MOSKVA mm.
”TAG ALDRIG IMOD EN PØLSE I MOSKVA” lyder rådet – og titlen - på Leif Davidsens seneste bog, hvor han i ti fortættede noveller introducerer en række menneskeskæbner rundt om i verden. I øjeblikket er han ved at lægge sidste hånd på en ny bog, som udkommer til marts næste år. Og den bog er naturligvis også på programmet, når han kommer til Svaneke. Summa Summarum: Søndag d. 19. april kl. 15.30 taler Leif Davidsen om sin nye bog, og om novellesamlingen og Moskva.
Leif Davidsens bøger er oversat til femten sprog, og forfatterskabet er tildelt flere priser bl.a. Læsernes bogpris, Boghandlernes Gyldne Laurbør og Glasnøglen for årets krimi i Skandinavien.
Sæsonen er todelt, en 2019-række og en 2020-række.
Tilmelding:
På Svanekegaarden på tlf. nr. 56 49 73 72 eller mail til booking@svanekegaarden.dk
Konto nummer til indbetaling/overførsel Nordea 0650 6505 748 601
De enkelte rækker koster 275 kr. (125 kr. for studerende og u. 25). Tilmelder man sig begge rækker samtidig, er prisen 500 kr. (200 kr. for studerende og u. 25).
Løssalg (såfremt der er ledige pladser) kr. 120,- samt kr. 50,- for studerende og u. 25.





