Dato og klokkeslæt

17.–25. Sep 00.00–00.00

Bornholms Litteraturfestival 2022

Mød 7 forfattere i kulturugen

Bornholms Litteraturfestival 2022 på Svanekegaarden

Entre pr. forfatter kr. 50 inkl. billetgebyr. Billetter fås på Svanekegaarden: 56497372 el mail: Booking@svanekegaarden.dk samt Ticketmaster - Husk Kulturarmbånd (kan købes)

samarbejdspartner

Lørdag 17. september kl. 13:00:

Lars Holmsted – Flettede fugle, bogstavsbanditter og unges brug af tørresnor
Lars Holmsted er aktuel med bogen “Det unge menneskes guide til brug af tørresnor”, men han spænder bredt. Fra fletterier med fugle som fokus til bøger, som indbyder unge til læsning – og gerne med humor. Med en uddannelse i formidling har Lars Holmsted haft et langt professionelt virke indenfor teater og musik, bl.a. ni år som direktør på det skønne Rønne Theater. Han har også udgivet en række CD'er og bøger til børn og barnlige sjæle og sågar en surdejsbog. Beskrivelsen af ham hos Dansk Forfatterforening lyder: Skriver bøger. Skriver tekster, musik og dramatik. Skriver op, skriver ned, skriver under, skriver over, skriver ud, skriver hjem, skriver af, skriver B, skriver, skriver, skriver.


Mandag 19. september kl. 15:00:
Jakob Seerup – russiske generaler, søslag og sygeplejerske

Jakob Seerup (1975) har som historiker og museumsinspektør siden 2001 beskæftiget sig indgående med marinehistorie og kulturhistorie med særlig vægt på 1700-tallet. Bøger og artikler er skrevet om de største søhelte, søslag og søkadetter. Han er bl.a. medforfatter til bogen ”Frederik i flåden” om kong Frederik 9. Han har skrevet bogen ”Den russiske general – et liv for zaren” og snart udkommer bogen om en usædvanlig bornholmsk sygeplejerske, som drog ud i verden og oplevede 1. Verdenskrig på felthospitaler i Tyrkiet, Belgien og Rusland. Hør om Jakob Seerups forfatterskab – og hans liv med udstillinger, arkæologiske udgravninger og arbejdet med russisk historie – både før og nu i Ukraine.

 

Tirsdag 20. september kl. 15:00:

Birgitte Borgen Müller Marcussen - 70 erindringsglimt fra russertiden på Bornholm

Kosakdans og musik på torvet, romantik og byttehandel med ure, cigaretter og cykler. Men også en tid med tyverier, overfald og voldtægter. Forfatter Birgitte Borgen Müller Marcussen har haft samtaler med 70 bornholmske øjenvidner om deres erindringer fra 1945-1946, hvor der var næsten 8.000 russiske soldater på Bornholm. En tid og et møde på godt og på ondt. Birgitte Borgen Müller Marcussen (1947) er folkeskolelærer, har læst om forskningsmetoder på Københavns Universitet og har et særligt fokus på samtalen mellem mennesker. Denne metode er brugt til at fremkalde bogen ”70 erindringsglimt fra russertiden”, hvoraf flere historier aldrig har været fortalt før. Birgitte Borgen Müller Marcussen fortæller om sit arbejde med bogen – og sit videre arbejde med emnet - russertiden oplevet af bornholmerne.

Onsdag 21. september kl. 15:00:
Ann Vibeke Knudsen - et forfatterskab om bornholmsk historie

Bornholmske kvinders husflid, andelsmejerier, jernbaner, klædedragter, keramik, mad og fiskerbåde, kirker og krig. Ann Vibeke Knudsen (1948) har som museumsinspektør på Bornholm Museum forfattet en usædvanlig række bøger og artikler om bornholmsk historie. Efter pensionen er forfatterskabet og redaktørarbejdet steget yderligere, og hun er tovholder bag de årlige udgivelser fra Bornholms Historiske Samfund og Bornholmske Samlinger. Her har hun haft overblikket over emner som udvandringen fra Bornholm til Amerika, øens brugsforeninger, folkeskolerne, fotograferne og den svenske indvandring til øen. Hør Ann Vibeke Knudsen fortælle om sit forfatterskab – og kom godt omkring den bornholmske historie

 

Torsdag 22. september kl. 15:00: TBA

Fredag 23. september kl. 15:00:

Anders Kofoed – om myter, superkryb og menneskets utrolige biologi

«100 myter om dyr», «Superkryb med ægte superkræfter» og «Meningen med livet – menneskedyret fra fødsel til død». Tre bøger, som den bornholmske biolog har begået – og alle med stort engagement, humor og fortælleglæde. Anders Kofoed kender mange fra TV2s program Go’ Morgen Danmark, hvor han som fast dyreekspert har fortalt om alverdens dyr – og mennesket. Det vil han også gøre denne dag, hvor hans opvækst på Bornholm også inddrages. Anders Kofoed (1977) blev uddannet biolog i 2007 og har bl.a. været ansat hos København Zoo, og været én af drivkræfterne bag etableringen af Den Blå Planet. Han er inspireret af David Attenborough, Gerald Durrell, Konrad Lorentz og hans far, Jens Kofoed, den bornholmske naturvejleder, som han omtaler som ”min læremester”.

 

Lørdag 24. september kl. 15:00:

Kirsten Sonne Harild – succesforfatter med inspiration fra Bornholm

Siden debuten med ”Den Hemmelige By” i 2003 har Kirsten Sonne Harild udgivet over 100 bøger! Mange af dem er inspireret af hendes egen opvækst på Bornholm – og de fleste af bøgerne er udgivet for børn og unge: Bl.a. serierne Den Hemmelige by, Pony & Co, Willi, Pjok og Petrine, Cornelius Krut og Sally, Glenn og Vilde Maxi Senest har Kirsten Harild (1962) udgivet den bornholmske krimi for voksne, ”Den vilde”, og hun arbejder nu på to’eren. Derudover har hun også andre bogprojekter – blandt andet en guide til Bornholm i serien 111 steder, "som du skal se" – og Bornholm bliver centrum for hendes foredrag denne dag. Kirsten Sonne Harild er uddannet i dansk fra Københavns Universitet og tidligere redaktør på Gyldendal indtil hun selv satte sig til tasterne og blev en succesrig børnebogsforfatter.

 

Søndag 25. september kl. 12:00:

Claus Stensgaard Jensen - Vogteren af det 7. segl

En historisk Roman set fra kvindens side

I vinteren 1362 bliver den sydlige del af Jylland ramt af en flodbølge, som fjerner byen Rungholt fra jordens overflade. 7.200 mennesker opsluges af havet. Eneste overlevende er to jomfruer, som ifølge overleveringerne tilbragte natten i kirken i bøn. Pigernes overlevelse bliver af den døende pave Innocens d. 6. tolket som dét mirakel, som alle har ventet på siden det første korstog, hvor de kristne vandt Den Hellige By, Jerusalem, tilbage. Paven udpeger derfor den danske kong Valdemar Atterdag til at stå i spidsen for en hemmelig mission, som bringer både kongen og de to jomfruer på en hæsblæsende rejse gennem Europa efter en række af kirkens relikvier. Og dette i en tid med pest, sult og krig. Sådan præsenteres handlingen i Claus Stensgaard Jensens debutroman ”Vogteren af det 7. segl”, som henviser til Johannes’ Åbenbaring, hvor det syvende segl er navnet på den ubønhørlige dommedag, som venter menneskeheden. Hør Claus Stensgaard Jensen (1964) fortælle om bogen og dens tilblivelse med research-rejser til Krakow, Prag, Wien, Avignon, Paris, Brügge, Gent og Visby og mange timer ved tasterne.

 

Bornholms Litteraturfestival er en del af Bornholms Kulturuge