Dato og klokkeslæt

9. oktober 15.30–17.30

Henrik Brendstrup & Frederik Munk Larsen

Cello & Guitar Koncert

De 2 herrer byder på værker af : J.S.Bach, Vivaldi, de Falla, R. Gnattali, Kasper Bai og Anders Nordentoft.

 

Fra DJM:

Henrik Brendstrup er født i Danmark og uddannet i København hos Erling Bløndal Bengtsson samt i London hos William Pleeth og Ralph Kirschbaum. Han er en af de få nordiske musikere, der har modtaget såvel den franske musikpris Diapasson Dor, som den tyske Deutche Schallplattenpreis. Førstnævnte for sin indspilning af Chopin og Liszt celloværker, sidstnævnte som medlem af Den Danske Strygekvartet for ensemblets samlede indspilning af Hindemiths strygekvartetter.

Som engageret fortolker af vor tids musik har Henrik Brendstrup fået tilegnet og har uropført en lang række værker, og hans indspilning af den russiske komponist Sofia Gubaidulinas musik er blevet særdeles vel modtaget af den europæiske fagpresse.

Henrik Brendstrup er medlem af The Chamber Orchestra of Europe, og med dette fremragende ensemble turnerer han verden rundt under ledelse af dirigenter som Nikolaus Harnocourt og Claudio Abbado. Han er en tilbagevendende gæst ved vigtige internationale kammermusikfestivaler, som Lockenhaus, Risør og Prussia Cove. I 1996 modtog han Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Fra Frederiks Web-page:

Guitarist Frederik Munk Larsen is pursuing a path of uncompromising artistic curiosity and quality. Determined in searching for the limits of expression he is devoted to exploring musical gestures and textures in the extreme. This approach has led to collaborations with leading european composers and to reviews like “ Munk Larsen proves in these works his fluency and enthusiasm, such that rigour and spontaneity crackle through every bar” (The Gramophone, UK) , “Frederik Munk Larsen drew a stunning array of percussive sounds from the guitar..” (The New York Times, US) or “from a masterful Lagrima to the final de Falla with all the depth and subtlety demanded by the work”  (Diario de Sevilla).

Composers like a.o. Simon Steen-Andersen, Erika Vega, Ailis Ní Riain, Bent Sørensen, Rei Munakata, Svend Nielsen or Niels Rønsholdt have written solo works for Frederik Munk Larsen and he has premiered more than 150 works.

A multiaward winner both as a soloist and chamber musician in international competitions, he was awarded prizes by  “DAAD”, the “Irgens Berg’s artists prize”, the 1st prize in Yamaha of Europe’s music competition, as well as being a prizewinner in the National Danish Radio’s “Chamber-music Competition”. He appears on 16 CD’s both solo and with various ensembles.

Concert tours have taken him to festivals in North and South America, Europe, the Nordic Countries and China, both as soloist with orchestra, in solo recitals and with ensembles like Scenatet (DK), Curious Chamber Players (SWE), Århus Sinfonietta and Duo Hellqvist/Munk (SWE/DK). In recent seasons he appeared as a soloist with a.o. Copenhagen Philharmonic, Aarhus Symphony Orchestra and the Aalborg Symphony in concertos by J. Rodrigo and Simon Steen-Andersen.

Frederik Munk Larsen was born in 1974 and studied with Erling Møldrup, Roberto Aussel and Alex Garrobé in Denmark, Germany and Spain. He is Associate Professor and head of the classical guitar programme at the Royal Academy of Music in Aarhus, Denmark.

Sted

Svanekegaarden

Pris

kr. 180 inkl. billetgebyr - unge u. 25 kr. 100
Køb Billet