Dato og klokkeslæt

13. sep–20. okt 13.00–16.00

Naturligheder

Lene Degett og Kirsten Graver

Lene Degett og Kirsten Graver, har ud fra deres geografiske landskaber (henholdsvis bornholmske klippekyster og sydfynske skove) igennem mange år beskæftiget sig med natur i bredeste forstand. Midt i en klima- og biodiversitetskrise er det oplagt at se nærmere på den natur, mennesket både er en del af, har forsøgt at frigøre sig fra, og drevet rovdrift på. Deres indgang har været og er antropocentrisk, uden forestilling om at kunne tænke og føle som et træ, en myre eller en klippe. Men spørgsmålstegn og synsvinkler stilles, og der ligger sikkert naturromantiske forestillinger til grund, men arbejdes samtidig med det skønne, det mystiske, det forgængelige, det ulækre og det uhyggelige.

Begrebet NATURLIGHED rummer betydninger som oprindeligheder, som en modsætning til det kulturelle, som en form for selvfølgelighed, hverdagslighed…

Temaet NATURLIGHEDER afprøver og rummer elementer fra disse indgange til begrebet.

Begge arbejder med natur både som materiale og ide.
Lene Degett arbejder med form og koloristiske spor i grafik, maleri, Land Art og i installation.
Kirsten Graver arbejder med skulpturelle objekter og installationer, der bevæger sig i et organisk univers (- og i organiske materialer som pulp, træ, rødder, tang m.m.).

Siden 1992 har de udstillet sammen på større og mindre udstillingssteder i bl.a. Skovhuset, Værløse, ”Landskabeligheder” og ”Time out”, Orangerie Putbus, Tyskland “Memento”

I projektet her skærper de blik for hvad naturlighed betyder for dem. De arbejder med abstraktioner over natur og afprøver transformationer/forvandlinger og deres potentialer i forhold til at være i og være en del af naturen, udforske forvandlinger fra en værens form til en anden, som man ser gennemspillet i utallige myter.

I myter sker forvandlingen fra menneske til dyr, planter og sten, som Loke, der ubesværet forvandler sig til en flue. Også stærkt inspirerede af Ovids “Forvandlinger”, hvor eksempelvis Dafne forvandles til en laurbærbusk for at undgå voldtægt af Apollon, hvor Midas får æselører på grund af sin dårlige musiksmag, hvor Niobe bliver til en sten (der dog kan græde) af sorg over sine døde sønner og hvor Aktaion bliver til en hjort fordi han har set Artemis nøgenbade….

Med udstillingens tema NATURLIGHEDER vil der bevæges i en dialog mellem det plane og rummelige, mellem det abstrakte og det konkrete.
Lene Degett og Kirsten Graver har skabt et fælles udtryk, hvor de kan bevæge os i et univers mellem det narrative, det materielle og det immaterielle.
Værkerne vil blokere for hinanden, smelte sammen og skabe fælles tableauer.

Fernisering 12. september kl. 17-18.30

Sted

Svanekegaarden

Pris

30 kr.