Svanekegaardens historie
Svaneke er Danmarks mindste købstad med cirka 1.300 indbyggere. Tidligere en driftig by med skibsfart, købmandsgårde og fiskeri.
Byen, der er en af Danmarks bedst bevarede købstæder, modtog i 1975 den europæiske guldmedalje for by-bevaring, og oplever i dag en renæssance som yndet turistmål og boligby for familier, der lægger vægt på æstetikken i de nære omgivelser.
En af byens gamle købmandsgårde er Svanekegaarden, der blev opført i 1856-57 for skipper og købmand Christian Mossin Smidt.
I 1986 blev der på initiativ af Lisbeth Schlüter, Ole Espersen, Robert Koch Nielsen og Preben Harris dannet en fond, som sammen med Bornholms Amt i løbet af de næste 4 år skabte det økonomiske grundlag for en tiltrængt bygningsrenovering, der igangsattes i 1990.
I 1991 blev institutionen Svanekegaarden indviet og har siden da dannet rammen om kurser, seminarer, masterclasses, teaterforestillinger og udstillinger af meget høj kvalitet præget af international deltagelse, ikke mindst fra de baltiske stater og Norden.
Svanekegaarden har i dag som mål at være et aktivt kulturcenter, som skal virke til glæde og berigelse for børn, unge og ældre på Bornholm - både herboende og gæster.
Blandingen af gæster og lokale kræfter er meget vigtig og den kulturudveksling, som dialogen mellem lokalbefolkningen og folk ”overfra” giver, er en af grundideérne med Svanekegaarden.
Svanekegaarden rummer endvidere 3 legatboliger og 3 værelser der udlejes til kunstnere samt de de optrædende
Svanekegaarden har åbent hele året