Sabber – en original papirklipper
Udstilling 18. nov – 18. dec. (åbent tors-søn kl. 13-16)
Fantasifulde, fabulerende og finurlige papirklip af mennesker, maskiner, dyr og underjordiske trolde. Sabbers papirklip er ganske unikke. De sammenlignes gerne med H.C. Andersens elegante og mere enkle klip, men Sabbers værker var mere varieret og fulde af humor.
Sabber klippede lejlighedsklip til fødselsdage, firmaer og foreninger. Han klippede plakater til museer og biblioteker, og han illustrerede menu- og spillekort til færgeselskaber og tandlæger. Han klippede til hele Bornholm!
Sabber klippede også de store kunstneriske værker, som imponerer og får udstillingsgæster til at stoppe op og beundre og undres. Nogle klip er decideret smukke. Andre er fascinerende detaljeret. Nogle tredje helt Storm P.-agtige med sine mekaniske og menneskelige motiver – tilsat lidt syre. Og humoren sniger sig ind – også i værkernes titler. Hvor mange kunstnere finder eksempelvis på en titel som: "Mine forældre diskuterer begrebet syltning uden sukker". Det gjorde Sabber.
Biografi
Jens Jakob Sabber Jensen (1938-2005) forsøgte at leve af sin kunst, men pengene forsvandt hurtigt. Enten til kattemad, bøger eller taxakørsel – i prioriteret rækkefølge.
Han havde et hav af katte, men også hunde, gæs og to påfugle, som gjorde ham selskab i hans afsidesliggende husmandssted på Bornholm. Her blev loftet holdt oppe af reoler fulde af bøger, som han ofte kunne udenad. Huset forfaldt lidt, men hans øjenoperationssakse lå altid sirligt placeret på arbejdsbordet – klar til næste klip.
Sabber startede allerede som 18-årig i Tivoli og udstillede tidligt ved siden af klip af H.C. Andersen. Det gjorde han også på karrierens højdepunkt i Rom i 1996, hvorefter han i 1997 kom ud for en alvorlig ulykke – og blev aldrig sig selv igen.
Sabber blev kun 67 år og døde i 2005, men mange husker fortsat den lidt gammeldags klædte mand, der også talte som man gjorde i 1950'erne. Han sad på biblioteker, i skoler og alle mulige steder og klippede og fortalte eventyr – gerne om de underjordiske på Bornholm. Når han nåede frem til eventyrets slutning og morale, foldede han papirklippet ud, som da opsummerede det netop fortalte eventyr – til alles store beundring.
Udstillingen er blevet til i samarbejde med: