Dato og klokkeslæt

12. november 19.30–21.30

Puk Damsgaard -UDSOLGT

Arabica

Tre dage efter, at Puk Damsgård har udgivet sin nye bog ’Arabica’, vil hun fortælle om sit forfatterskab på Svanekegaarden. Et besøg, som arrangørerne bag Bornholms Litteraturfestival har arbejdet på længe. 

Bogen ’Arabica’ er Puk Damsgårds personlige beretning om at finde sit spejlbillede i en yemenitisk kvinde. På sin første rejse til Yemen møder Puk Damsgård en ung kvindelig læge, og de bliver venner. Den yemenitiske kvinde har lakeret sine negle blå og planlægger en hemmelig flugt. Ikke fra krigen, men fra et arrangeret ægteskab og religiøse dogmer i Mellemøstens fattigste land. Mens lægen realiserer sin farlige flugt, sætter Puk Damsgård ud på en unik færd den modsatte vej: Fra sit kvarter i Kairo mod det sagnomspundne Yemen. Hun sejler 4.700 sømil med containerskibet Titan ad Suezkanalen ned gennem det Mellemøsten, der i ni år har været hendes hjem. Og hun kører 3.600 kilometer tværs gennem et krigsramt Yemen for at undersøge livet og lykken, der trodser alle odds. Med sig på rejsen har hun dagbogsoptegnelser fra en dansk ekspedition med den opdagelsesrejsende landmåler Carsten Niebuhr, som i 1760’erne forsøgte at indkredse livet i Det Lykkelige Arabien, som landet blev kaldt. I de isolerede bjerge vandrer hun i sporet af Niebuhr og af en ny guldalder for kaffen i landet, der opfandt kaffedrikning. Undervejs krydses Puk Damsgårds og lægens veje. I Aden-bugten står de på jetski i et øjebliks frihedsberuselse. Senere, i Amsterdam, barrikaderer de sig for naturens terrorangreb, den usynlige virusfjende, og lægens bror, som truer med at skære hendes ben af.

’Arabica’ er Puk Damsgård sjette udgivelse. Tidligere har hun skrevet bestsellere som ’Den sorte kat i Mosul’ (2017), ’Ser du månen, Daniel’ (2015) og ’Hvor solen græder’ (2014). For bogen ’Ser du månen, Daniel’ modtog hun dansk journalistiks fornemmeste hæderspris, Cavlingprisen 2015. I 2018 blev Puk Damsgård tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit litterære arbejde som forfatter, og i 2020 modtog hun Rungstedlundprisen for sit forfatterskab og engagement i verdens brændpunkter.

 

Sted

Svanekegaardens UDSTILLINGSSAL

Pris

Kr 100 inkl. billetgebyr
Køb Billet