STAGING VERSION

Dato og klokkeslæt

5. december 15.30–17.30

Jakob Kullberg og Jakob Bangsø

Arpeggione, Mixtape, Songs and Ayres for cello og guitar (og sang)

Oprindelig koncert er flyttet til 2021 idet Loussine Azizian pga Covid-19 situationen ikke kan komme til Danmark pt.

Den danske duo bestående af cellisten Jakob Kullberg og guitaristen Jakob Bangsø har kastet sig over et usædvanligt musikalsk projekt.
Begge er de erfarne solister: Jakob Kullbergs kommende udgivelser på BIS Records
omfatter fire cellokoncerter indspillet med BBC Philharmonic Orchestra,
Sinfonia Varsovia og Bergens Filharmoniske Orkester. Jakob Bangsø er aktuel med
en ny udgivelse på Orchid Classics indspillet med Tallinn Chamber Orchestra
bestående af 3 moderne guitarkoncerter af John Corigliano, Constantine Caravassilis og Wayne Siegel. Hør et uddrag fra Schuberts Arpeggione-sonate

Udover Schuberts Arpeggione-sonate som åbner koncerten og demonstrerer deres dybe forankring i den klassiske musiktradition, har de udviklet en bredere og mere iørefaldende kommunikationsform, som løfter sig ud over den traditionelle klassiske musikers rolle.
Kullberg og Bangsø har derfor bl.a. arbejdet sammen med den norske komponist Eivind Buene på et frit og umiddelbart udtryk, der tager afsæt i komponistens nytænkning af Mahlers og Brahms’ musik. Buene transformerer Mahlers lieder til en medrivende form for populært klingende musik, hvor de to musikere bruger deres utrænede stemmer som ekstra udtryksmiddel. Centralt for dette er netop det ekspressive i mødet mellem de upolerede stemmer og det forfinede, klassiske instrumentalspil, hvorved der opnås en overraskende forbindelse mellem den klassiske tradition og populærmusikken.
Også i titlen til Buenes gentænkning af fx Mahlers sange arbejdes der med begreber fra populærmusikken - den femsatsede sangcyklus har fået titlen “Mahler Mixtape” som direkte reference til måden, hvorved man i 80’erne samlede sine yndlingssange på et kassettebånd.

Med en særlig interesse for tidlig musik har duoen bearbejdet den farverige skotske lejesoldat, komponist og lyre-viol-spiller Tobias Humes (1569-1645) musik. Humes musik spænder over alvorlige spørgsmål eksemplificeret ved satserne Life og Death. Imidlertid synes han at have en højt udviklet sans for humor, som det fremgår af satser som Tickle Me Lightly eller af komponistens hyldest til rygning kaldet Tobacco, som lyder: “Tobacco, tobacco, sing sweetly for tobacco.”
For Kullberg og Bangsø bliver Humes univers et frugtbart udgangspunkt for kreativ eksperimenteren med arrangement samt mere bemærkelsesværdige bearbejdelser, både i komponistens og i en mere moderne klingende stil, som det høres i Kullbergs version af A Soldier’s Resolution.

Efter den indledende Schubert-sonate udfolder programmet sig som en slags musikalsk mosaik i mindre forløb à 4-5 satser, som musikerne introducerer med vedkommende betragtninger og anekdoter.
Således sættes udvalgte stykker fra Humes First Book of Ayres over for Buenes Mahler- og Brahms-sange.
Som en videre hyldest til det sangbare, opføres desuden satser fra Manuel de Fallas romantiske 7 Canciones Populares Españolas i en version for cello og guitar.
Man opnår en overraskende overgang mellem de forskellige værker som skaber en særligt medrivende og forunderlig lytteoplevelse.

Foto: Mads Iversen Vangen

 

Sted

Svanekegaardens Teatersal

Pris

Alm. kr. 180 og kr. 120 for unge u. 25 år inkl. billetgebyr
Køb billet