STAGING VERSION

Dato og klokkeslæt

4. oktober 15.30–17.30

Georg Metz

Dansk Sang og Digtning I Genforeningens Slipstrøm

Den nationale følelse i Sønderjylland såvel som på Bornholm er forståelig. Disse dele af riget har været anderledes besat end det øvrige land. Og oven i købet glemt af et arrogant embedsværk i København, der for resten ikke vidste ret meget om, hvad de skulle stille op over for overmagten, hverken i 1864 – 1920 eller i 1945 med russerne og Bornholm.

Sangene og lyrikken om det store opgør efter 1848 – 64 handler naturligvis først om sejren i 1850. Dog med forbehold; kun få troede, det var sidste runde. Og sangene bliver stort set til i samme periode, hvor nationalstaten Danmark defineres og afløser kongestat og enevælde.

Netop de sange viste sig i 2020 at være smykker i nationalhelligdommen, der lige så lidt må anfægtes som de lokale danske stednavne, skønt tyskheden stadig råder i dele af Sønderjylland – eller Nordslesvig.

Velkommen til Georg Metz’ overvejelser om en følsom tid i fædrelandets historie.

Da fællessang er et problem pga. Coronaen, tager vi denne gang CD afspilleren til hjælp.

Sted

Svanekegaarden

Pris

Pris Kr. 100 dog 75 kr. for medl. af Svanekegaardens Kunst- og Kulturforening
Køb billet