Dato og klokkeslæt

1. december 19.30–21.30

Duo van der Pals-Eide

Klassisk i Svaneke - FLYTTET TIL FREDAG 1. DEC

KONCERTEN ER FLYTTET fra lørdag eftermiddag til fredag aften!

Program

Reinhold Glière (1875-1956): Con Moto i  E-dur fra 12 Stykker op. 51 nr. 1 (1910)

Alexander Glazunov (1865-1936): Chant du ménéstrel” op. 71 (1890)

Leopold van der Pals(1884-1966): Sonate for cello og klaver op. 5a (1906)

 I    Moderato

II   Scherzo vivace

III  Andante

IV  Allegro appassionato

 

Pause

Pjotr Iljitj Tjajkovskij (1840-1893): ”Pezzo capriccioso” op. 62 (1887)

Sergej Rachmaninov (1873-1943): Cello Sonata i g-mol (1901)

 I    Lento - Allegro moderato

II   Allegro scherzando

III  Andante

IV  Allegro mosso

 

Cellisten Tobias van der Pals og pianisten Pål Eide er gået sammen om et stort og perspektivrigt projekt, og duoen havde sin debut den 10. november 2022 med en koncert Weill Recital Hall, Carnegie Hall:
Opførelse, udgivelse og indspilning af musik af den i sin levetid meget estimerede men nu glemte komponist Leopold van der Pals. Hans kompositionsstil er Van der Pals’ postromantisk med inspiration fra impressionismen.

Den 10. november 2022 - 111 år efter, at den dansk- hollandske komponist Leopold van der Pals ((1884-1966) fik sine to symfoniske digtninge “Frühling und Herbst” uropført i Carnegie Hall af New York Philharmonic Orchestra - fik hans cellosonate fra 1906, der aldrig tidligere har været spillet offentligt, sin førsteopførelse i Carnegie Hall, The Weill Recital Hall, med komponistens slægtning cellisten Tobias van der Pals og pianisten Pål Eide på scenen i den smukke sal.

Succes’en i New York var til at tage og føle på: der var stående ovationer til de to musikere, som måtte give to ekstranumre, før publikum gav slip på dem.

New York-debut’en er et veritabelt internationalt gennembrud - både for svenske Tobias van der Pals og norske Pål Eide, begge bosat i Danmark, og for Leopold van der Pals’ musik, der med urette har sovet tornerosesøvn.

Nu er mange af komponistens 252 hidtil glemte værker på vej til at finde deres retmæssige plads med koncerter, udgivelser - både på noder og som lyd - samt i en dokumentarfilm. 

Efter koncerten i 2022 skrev Tobias på Facebook: ”Er ved at finde os selv igen efter en magisk aften i New York!! Atmosfæren i den fyldte Weill Recital Hall i Carnegie Hall var intens, og publikum var vidunderligt lydhør til uropførelsen af Leopold van der Pals Cellosonate fra 1906. Efter de sidste toner af Rachmaninoffs cellosonate sprang de op fra deres pladser, og så stod de op igen og applauderede efter det første ekstranummer, og igen efter det andet…”

Påls reaktion var: ”De siste måneder har vært de mest intense og spennende i mitt liv, og den mottakelsen vi har fått av publikum og presse i en av verdens viktigste musikalske hovedstader betyr utrolig mye for meg.”

Koncerten i New York er optaget på film og lyd og bliver højdepunktet i den dokumentarfilm om Tobias van der Pals og hans enorme arbejde siden år 2000 med at fremme Leopold van der Pals’ musik. Filmen, som har været under udarbejdelse i fire år, planlægges færdiggjort i marts 2024.

Leopold van der Pals’ musik udgives i disse år på tryk af Edition Wilhelm Hansen og i lyd af det store tyske pladeselskab CPO. NAXOS står for distributionen.

 

Foto Stephen Freiheit

Sted

Svanekegaarden

Pris

Kr 180 og unge u. 25 kr. 100 inkl billetgebyr
Køb Billet